Herci

Helena Krajčiová

13. května 2011 v 14:31 | Panelák

Helena Krajčiová sa narodila v roku 1975, Skalica, Československo, je slovenská herečka a humoristka. Najprv vyštudovala konzervatorium. Hneď po jeho ukončení išla študovať na VŠMU, v Bratislave, odbor herectvo, ktoré aj úspešné ukončila. Už počas štúdii sa aktívne zapájala do rôznych divadelných scén. Pomerné dosť často tam nacvičovala rozličné divadelné postavy. Okamžité na to sa stala členkou SND, kde hrá rôzne postavy. Účinkuje v Slovenskom národnom divadle, na Novej scéne, v Štúdiu L+S a hosťuje v HaDivadle v Brne. Na Novej scéne si zahrala hlavnú postavu v muzikáli Hello, Dolly!.

Spolupracovala napríklad s Petrom Lipom a vystupuje tiež so skupinou Fragile, kde sedem hudobníkov a hercov spieva "a capella", teda bez sprievodu hudobných nástrojov. V roku 2004 získala hereckú cenu Talent.

Medzi svojimi kolegami z brandže je nesmierne obľúbená, lebo neustále sa snaží v kolektíve udržiavať dobrú náladu, a popritom je aj za každú srandu. Helena má viacej obľúbených koníčkov ako napríklad rada spieva, maľuje, číta, pozeranie filmov a popritom aj veľmi rada športuje.

Helena je v poslednej veľmi často obsadzovaná do rôznych televíznych a komédialnych seriálov. Zahrala si v sitcome ÁNO, MILÁČIK a taktiež v niektorých častiach televízneho seriálu ORDINÁCIA V RUŽOVEJ ZÁHRADE, vysielaných na TV Markíza.

Zahrala si aj vo filme POKOJ V DUŠI (2008). Stvárňuje v ňom manželku hlavného hrdinu Tóna, Máriu, ktorá sa nevie dočkať návratu svojho manžela. Súčasne je jedinou ženskou postavou v celom filme.

Momentálne účinkuje v joj-karskom televíznom seriáli PANELÁK, kde hrá postavu sebavedomej podnikateľky Lucie, ktorá je majiteľkou baru v istom paneláku. Tento seriál sa na Slovensku teší veľkej popularite a sledovanosti, najmä u tých mladších divákov.

Taktiež účinkuje v joj-kárskom komédialnom seriáli PROFESIONÁLI, kde zase hrá postavu drzej a ambicióznej policajtky Scarlet Balažíkovej.

Juraj Slezáček

13. května 2011 v 14:30 | Panelák


Juraj Slezáček sa narodil 14.januára 1943, vo Zvolene, Slovensko, je slovenský herec a divadelný pedagóg. Jeho mama vyštudovala klavír a hrala vynikajúco šach. Otec mu bol zase vynikajúci právnik, a preto sa od Juraja očakávalo minimálne doktorandské štúdium, no nestalo sa tak. Juraj Slezáček sa zaraduje medzi našich najvýznamnejších a najlepších slovenských hercov.

V roku 1964 absolvoval štúdium herectva na VŠMU. Členom Činohry SND je od roku 1964. Stvárnil desiatky postáv ako herec na javisku Činohry SND, televízii a filme. Od roku 1979 zastával funkciu umeleckého šéfa činohry SND. V roku 1990 sa ako dlhoročný člen KSS vzdal funkcie umeleckého šéfa a popri hereckej profesii sa venoval najmä pedagogickej činnosti na VŠMU (docent 1996). K tomu istému postu len pod titulom riaditeľ činohry SND sa vrátil v roku 1997. V októbri 2005 požiadal o uvoľnenie z funkcie. Venoval sa aj pedagogickej práci spočiatku ako pedagóg (docent - 1988) a v rokoch 1996 - 2002 ako dekan fakulty Činohernej a bábkarskej fakulty VŠMU v Bratislave.

V roku 1985 dostal titul zaslúžilý umelec.

Po mnohých rokoch sa vrátil na televíznu obrazovku a znovu sa dostal do povedomia divákov v seriáli Panelák, kde stvárňuje postavu profesora Emila Blichára, ktorý si užíva dôchodok. Účinkuje tu aj so svojim psom Klorkom, ktorého si adoptoval z útulku.
Klork s ním hrá aj v inscenácii O myšiach a ľuďoch, kde pravidelne získava najväčší potlesk. Juraj Slezáček trávieval kedysi veľa času na tenisových kurtoch. Jeho manželka Jela je klinická psychologička a predstavil mu ju jeho blízky človek, ujo Palkovič, keď mala 14 rokov. Ujo Palkovič bol rekvizitár, kulisár a správca divadla v jednej osobe.

Božidiara Turzonovová

13. května 2011 v 14:27 | Panelák
V paneláku hraje Janu.
Božidara Turzonovová je dcérou srbskej matky a macedónskeho otca, vyrastala však na Slovensku. Od detstva navštevovala dramatický krúžok, pôsobila v detskom rozhlasovom súbore a venovala sa hre na klavír. Počas štúdia na VŠMU debutovala vo filme Most na tú stranu, kde si zahrala aj so svojím manželom, hercom Jozefom Adamovičom.
Po absolvovaní štúdia sa stala členkou SND. Do povedomia filmových divákov sa zapísala najmä ako predstaviteľka opernej speváčky Emy Destinovej v Krejčíkovom filme Božská Ema. Hrala tiež v úspešnej inscenácii Na skle maľované, v Tajovského Ženskom zákone, v Albeeho Krehkej rovnováhe či Barčovom Mastnom hrnci.
V súčasnosti hosťuje v nitrianskom Divadle Andreja Bagara. Okrem toho pracuje v rozhlase a dabingu, učí herectvo a je predsedníčkou festivalového výboru Art Filmu. Nakrúca televízny seriál Panelák.
Božidara Turzonovová má dve dcéry.

Ocenenia:

1977 Najlepšia herečka (Anketa časopisu Film a divadlo)
1978 Najpopulárnejšia herečka (Anketa časopisu Film a divadlo)
1979 Titul zaslúžilá umelkyňa
1982 Najpopulárnejšia herečka (Anketa časopisu Film a divadlo)
1984 Cena za najlepší herecký výkon (XXII. Českých a slovenských filmov Banská Bystrica)
1997 Český lev - nominácia za najlepší ženský herecký výkon vo vedľajšej role za film Orbis Pictus
2007 cena Literárneho fondu za celoživotnú tvorbu
2007 Pribinov kríž II. triedy za významné zásluhy o kultúrny rozvoj Slovenskej republiky

Filmografia:

1961 Most na tú stranu (Eva)
1964 Senzi mama (Tvrdoňová)
1970 Eden a potom (Marie-Eva)
1971 Hájnikova žena, Hry lásky šálivé (Sandra), Parížski mohykáni
1972 Kým kohút nezaspieva, Akce Bororo (Zuzana), Podezření
1973 Akce Bororo (Zuzana Keterová)
1974 Adam Šangala
1975 Vivat, Beňovský!, Kean
1976 Bouřlivé víno (Kateřina), 10 % nádeje (Rajterová), Plukovník Chabert, Prázdniny u starej mamy
1977 Amok, Bludička (Katarína), Příběh lásky a cti (Karolina Světlá), Penelopa (reštaurátorka Eva Kamenická), Rusalka (cudzia kňažná)
1978 Tosca (Tosca), Na vysokej skale
1979 Božská Ema (Emma Destinová), Barbora Rosselová, Poviem mu to sám, Sonatína pre páva, Vojvodkyňa z Amalfi
1980 Odveta (Kučerová), Na skle maľované
1981 Zralé víno (Janáková)
1982 Život bez konca
1983 Anděl s ďáblem v těle (madam Gabriela)
1984 Noc smaragdového měsíce (Marie), Poviem jej to sám
1985 Sachsens Glanz und Preußens Gloria (Henriette Amalie), Ideálny manžel, Kamenný chodníček
1986 Mladé víno (Janáková), Viktória
1987 A čo ja, miláčik? (Margita Pokorná), Stará teheľňa, Víkend za milión (Magda Veselá)
1988 Křeček v noční košili (matka), Anděl svádí ďábla (madam Gabriela), Mesto Anatol, Letiace tiene, Parazit
1990 Marta a já (Róza)
1991 Tajomstvo alchymistu Storitza (Roderičová), Trpký voz nádeje
1994 Maťo Palica, Zo života dona Juana
1996 Suzanne (Denyho matka), Zázračná láska, Zlodejka
1997 Orbis Pictus (Marta), Alergia, Blúznenie srdca a rozumu, Germinie
1999 Praha očima (matka), Zborovňa (Matulová)
2000 Der Lebensborn - Prameň života (matka Grétky), Čajová šálka lásky
2002 O svadobnej krajke
2003 O svatební krajce (babička)
2004 Zostane to medzi nami (Božidara)
2005 Adam Šangala

Dabing:

1970 Eden a potom (Marie-Eva)
1976 Krátky život (Šarotka)
1987 Cikánka Aza
1982 Kočka (Anna)
1989 Právo na minulosť (Věra)

Róbert Jakab

13. května 2011 v 14:25 | Panelák
V paneláku hraje Karola.

Róbert Jakab sa narodil 23. júla 1976, Nitra, Československo, je slovenský herec. Študoval na strednej škole elektrotechnickej. Počas svojho štúdia na strednej škole aktívne hrával v hudobnom divadle v Nitre. Tam pôsobil medzi amatérmi.

Róbert vyštudoval VŠMU v Bratislave, odbor činoherné herectvo pod vedením Martina Hubu a Emílie Vašáryovej. Je členom divadla Astorka Korzo '90, kde ho môžme vidieť v rôznych divadelných predstaveniach ako napríklad (Othello, Romeo a Júlia, Čudné popoludnie dr. zvonka burkeho a Na koho to slovo padne). Popritom stíha účinkovať aj v divadle Teatro Tatro. Róbert taktiež zvykol vystupovať v inscenáciách divadla Teatro ako napríklad (Prorok Iľja), Slovenského národného divadla (Keď tancovala...), Starého divadla v Nitre (Limonádový Joe) Divadla JP v Trnave (Padá lístie, padajú jabĺčka), Divadla Miloko v Prahe (Labyrint sveta a ráj srdca), Slovenského mimo divadla (Nepripravení).

Hral v televíznych rozprávkach Kvet šťastia, V zajatí lásky a v seriáloch Horská služba, Mesto tieňov, Panelák.

Róbertova cesta za herectvom nebola na prvý pohľad vôbec taká ľahká. S mnohými prepážkami sa už stretol počas štúdia na strednej škole, práve tam zistil že by sa chcel stať hercom. Popritom zistil, že má na to aj talent, čo bolo u neho veľkým plusom. Ale najdôležitejšie na tom všetkom bolo, že herectvo ho nesmierne bavilo. Prvý pokus dostať sa na VŠMU mu nevyšiel. Medzi tým sa prihlásil na konzervátorium, kde bol v triede najstarším žiakom medzi svojimi spolužiakmi. Na ďalší rok sa opäť vyskúšal prihlásiť na VŠMU, tentokrát mu však prijímacie skúšky už vyšli, a Karol bol priaty.

Po ukončení VŠMU však u neho nastal veľký problém. Vôbec mu neprichádzali žiadne ponuky, a tak Karol nejakú tu chvíľu musel byť na voľnej nohe. V dnešnej dobe sa Karolovi herecké ponuky začali vrhnúť vo veľkom. Takto sa Karol zaradil medzi najpopulárnejších slovenských hercov.

Momentálne účinkuje v dennom televíznom seriáli PANELÁK, vysielanom na TV JOJ, kde hrá postavu večné rozlietaného a unáhleného Karola Mázika, manžela barmanky Marie Mázikovej, prezývanej Angie. Cez tento seriál sa Karol dostatočné zviditeľnil v očiach divákov.


1997: V zajatí lásky
1998: Horská služba (TV seriá 1999: Šesť statečných
2002: Kvet šťastia
2007: Rozhovor s nepriateľom
2008-súčasnosť: Panelák (TV seriál)
2008-súčasnosť: Mesto tieňov (TV seriál)
2009: Rádio Hijó (internetový seriál)
2009: Bratislavafilm

Viki Ráková

15. února 2011 v 17:36 | Panelák
V paneláku hraje Agátu Fodrászovú.

Viktória Raková, prezývaná Viki, sa narodila 15. marca 1981, Rímavská Sobota, Československo, je slovenská herečka. Po absolvovaní Obchodnej akadémie v Rimavskej Sobote, kde aj vyrastala, odišla študovať herectvo na VŠMU v Bratislave. Štúdium úspešne ukončila v roku 2006. Určitý čas po ukončení štúdia žila v Košiciach. Vo svojom voľnom čase veľmi rada varí a číta aj knihy. Má o tri roky staršieho brata Róberta Ráka, ktorý je futbalistom, a momentálne hra za Nitru.

Viktória je stálym hosťom maďarského národnostného divadla Thália v Košiciach. V súčastnosti je dosť obsadzovaná do seriálov a sitcomov, kde sa jej aj veľmi darí.

Jej prvou premiérou bol veľmi dobre známy komédialny seriál Susedia, kde tvárnila postavu Ildikó, vysielanom na TV Markíza. Tento sitcom mal u divákov veľký úspech. Jeho nakrúcanie však bolo predčasné ukončené.

Krátko potom nastúpila účinkovať do denného seriálu Panelák, kde si zahrala rolu podnikateľky Agáty Fodraszovej z Nových Zámkov. Tento seriál patrí medzi najsledovanejšie.

Hneď nato si zahrala v ďalšom divácky veľmi úspešnom sitcome Kutyil s.r.o., tu stvárnila postavu Tünde Gyönyörüovej, manželku Lajosa Gyönyöra (Andy Kraus), tak tiež vysielanom na TV JOJ.

Alexander Bárta

9. února 2011 v 22:24 | Panelák
V paneláku hraje Milana Kordiaka.

Alexander Bárta, prezývaný Ňusi, sa narodil 27. februára 1976, v Košiciach, Československo, je slovenský herec. V Košiciach, kde počas svojho detstva vyrastal, vyštudoval konzervátorium, hudobnodramatický odbor. Potom odišiel študovať herectvo na VŠMU v Bratislave. Štúdium úspešne ukončil v roku 2000. Pôsobil v trnavskom, nitrianskom i v košickom divadle,
v bratislavskom Divadle Aréna a od decembra 2006 je členom Činohry SND. Svoju hereckú kariéru odštartoval v televíznom seriáli RODINNE TAJOMSTVA.

Účinkoval aj niektorých filmoch ako napr. ROZHOVOR S NEPRIATEĽOM, VADÍ NEVADÍ a ZIMA KÚZELNÍKOV. V roku 2008 nastúpil účinkovať do seriálu PANELÁK, vysielanom na TV JOJ. Zde si zahral postavu podnikateľa Milana Kordiaka.

Tento seriál sa na Slovensku teší veľkej popularite sledovanosti, najmä u tej vekovo mladšej generácie. Cez tento seriál sa Alexander dosť zviditeľnil, čo bolo vlastne jeho odrazovým mostíkom v jeho hereckej kariére. Taktiež účinkoval v seriáli ORDINÁCIA V RUŽOVEJ ZÁHRADE, vysielanom na TV Markíza.

Mirka Partlová

8. února 2011 v 23:01 | Panelák
V paneláku hraje Angie.

Mirka Partlová sa narodila sa 2. dubna 1985 v Malackách, kde chodila do základní školy, potom vystudovala hudobnědramatický odbor v Bratislavě na Státní konzervatoři.Její první muzikálová postava byla Ofélia v muzikálu Hamlet na Nové Scéně. Následovala postava Anny v muzikálu Klietka bláznov, Crissy v muzikálu Hair, Minnie Fayová v Hello, Dolly, Anička v Na skle maľované. Účinkovala i v SND v hře Dům nad oceánem.Po herecké zkušenosti na Nové Scéně v muzikáli Neberte nám princeznu se na podlahy tohto divadla vrátila a ji ve West Side Story a skoro do jejího záznamu přibude a ji muzikálová podoba Fontány pre Zuzanu.

Ne však muzikály, ale denní televízní seriál Panelák udělal ze sympatickej Partlovej známu tvář. Scenárista Andy Kraus její postavu barmanky a šikovné zpěváčky talčil stále časteji do popředí a možná právě ona bude novou Agátou, okolo které se většina seriálového dění v začátcích kroutila. Díky seriálu a pravidelnému objevování se na obrazovce, se Partlová stala známou herečkou.

Je členkou skupiny Babenky a týpci.
Dne 20.února 2009 se zúčastnili druhého národního finále slovenského Eurosongu. Bohužel, ale do finále nepustoupili. Porazila je o pouhé dva body devatenáctiletá Mária Čírová.


Marián Miezga

8. února 2011 v 22:56 | Panelák
V paneláku hraje Michala Bajzu.

Marián Miezga sa narodil 31. Októbra 1974 v Bratislave. Vyrastal v Rači medzi vinohradmi, jeho babka pochádzala zo Záhoria. Ako dieťa sa zúčastňoval recitačných pretekov, neskôr hrával scénky od Luďka Sobotu a Milana Lasicu. Na VŠMU sa prihlásil, pretože chcel hrať vo filme.

Filmová kariéra sa mu začala otvárať až niekoľko rokov po škole, keď účinkoval vo filme¨ROTHOVOR S NEPRIATELOM (2007), momentálne hrá v seriáli Panelák v postave gynekológa Michala Bajzu. V povedomí verejnosti je doposiaľ vnímaný hlavne ako herec divadla Astorka, kde hrá spoločne so svojimi spolužiakmi a kolegami Jurajom Kemkom, Lukášom Latinákom a Róbertom Jakabom. Spoločne hrávajú už vyše trinásť rokov, v podstate už od "vojny".
hy. Napriek tomu je pre neho herectvo drogou a v pracovnej oblasti je pre neho každá nová rola výzvou. Marián, spolu so spomínanými kolegami a aj Vladimírom Kobielskym, stále hrá aj v kultovom predstavení Astorky - Na koho to slovo padne (1998), s ktorým sa predstavili aj v americkom Los Angeles. Okrem toho sa venujú momentálne aj predstaveniam založených na improvizácii. Marián sa popri divadle a natáčaní venuje aj pokojnej hre petang.

Vladimír Kobielsky

7. února 2011 v 22:55 | Panelák
V paneláku hraje Jakuba Švehlu.

Vladimír Kobielsky, narodený 26. júla 1975, Vranov nad Topľou, Československo, je slovenský divadelný, dabingový a filmový herec. Je hlasom v upútavkách na TV Doma.

Absolvoval Konzervatórium v Košiciach a štúdium herectva na VŠMU v Bratislave. V roku 2003 sa stal členom činohry SND. Väčšina ľudí ho pozná pod menom Jakub Švehla. Pod týmto menom hrá v dennom JOJ-karskom seriáli PANELÁK, kde stvárnil postavu večného smoliara a naivného dračiska. V tomto seriáli hrá jeho manželku Ivanka Švehlová (Diana Morová), ktorá je detskou psychologičkou. Tento seriál sa na slovensku teší veľkej popularite a sledovanosti, najmä u vekovo mladších divákov.

Vladimírová manželka sa volá Alenka. Spolu majú dve deti - syna Kristiána a dcérku Kláru.

Filmografia:
* 1997: Zlatá podkova, zlaté pero, zlatý vlas
* 1998: Kovladov dar
* 2001: Kováč Juraj
* 2004: O dve slabiky pozadu
* 2008-súčasnosť: Panelák (Jakub Švehla)
* 2009: Kutyil s.r.o. (Jakub Švehla)

Diana Mórová

7. února 2011 v 22:52 | Panelák
V paneláku hraje Ivanu Švehlovú

Diana Mórová, narodená 18. februára 1970, v Bratislave, Československo, je slovenská herečka. V rokoch 1988 - 1992 študovala herectvo na VŠMU v Bratislave. Od roku 1992 je členka činohry SND v Bratislave.

Spolu s moderátorom Jurajom Mokrým, prezývaným Rosnička, majú syna Quida, ktorý sa im narodil začiatkom februára 2006. S Jurajom Mokrým dosť dlho tvorili partnerský pár. Zatiaľ čo sa Diane v pracovnom živote darí, v súkromí jej to v poslednej dobe nevychádza. Iba nedávno rozvírila mediálnu hladinu kauza, ktorá sa týkala jej rozchodu s dlhoročným partnerom Jurajom Mokrým. Hrala v televíznych seriáloch Štúrovci (1992), Silvánovci (1996 - 1997), Zborovňa (1999).

V súčasnej dobe patrí patrí medzi najpopulárnejšie a najaktívnejšie herečky na Slovensku. Dosť často je obsadzovaná do televíznych seriálov, takže jej príliš voľného času neostáva. S Dianou sa "do tretice" mohli stretnúť aj diváci verejnoprávnej STV. Počas galaprogramu filmových cien Slnko v sieti, ktorý r. 2009 odvysielala Slovenská televízia, odovzdala pôvabná herečka cenu najlepšiemu kameramanovi. Z organizovania podobných podujatí je Mórová nadšená.

"Je dobré, že si diváci všimnú hercov, režisérov a vôbec všetkých filmových tvorcov a nielen televíznych moderátorov. Som rada, že STV program odvysielala. Podobné ceny by sa mali robiť stále, či už divadelné alebo filmové," myslí si herečka.

Momentálne účinkuje v dennom seriáli PANELÁK, kde hra postavu detskej psychológičky Ivany Švehlovej, manželku podnikateľa Jakuba Švehlu (Vladimír Kobielski), vysielanom na TV JOJ.
tento seriál sa na Slovensku teší veľkej popularite a sledovanosti, najmä u tej vekovo mladšej generácie.

Taktiež účinkuje v televíznom seriáli KEBY BOLO KEDY, vysielanom na TV JOJ. Tu zase hra postavu taxikárky Ingrid Kubíčkovej, jej manžela tu stvárnil známy herec Roman Luknár.

V roku 2006 so svojim krasokorčuliarskym partnerom vyhrala televíznu súťaž TV JOJ Hviezdy na ľade.


FILMOGRAFIA:
* 1990: Let asfaltového holuba
* 1990: Marta a ja
* 1991: Amonina pomsta
* 1991: Ružová Anička
* 1991: Štúrovci (TV seriál)
* 1992: Veľkonočný sen
* 1994: Spoveď
* 1996: Silvánovci (TV seriál)
* 1998: Rivers of Babylon (Sylvia)
* 1999: Kuře melancholik (tetuška)
* 1999: Praha očima… - Obrázky z výletu (Marta)
* 1999: Rozprávanie neznámeho človeka
* 1999: Škovránok
* 1999: Zborovňa (TV seriál)
* 2000: Čarovala ryba, aby bola chyba…
* 2001: Voľnomyšlienkár
* 2002: Quartétto (Kristína)
* 2002: Na konci hry
* 2005: Konečná stanica (vdova)
* 2006: Veľké šťastie
* 2007: Polčas rozpadu
* 2008: Mesto tieňov
* 2008-súčasnosť: Panelák (Ivana Švehlová)
* 2009: Tango s komármi
* 2009: Keby bolo keby